Terrassenc de l’Any 2012
Ramon Comellas i Fusté
Autor Glossa: J.Miquel Villagrasa Rodés

 

La història de Terrassa va inevitablement lligada a l'empresa, a la Industria. A ningú no se li escapa que la nostra ciutat s'ha construït gràcies a l'esperit emprenedor d'aquells que van somiar xemeneies i l'esforç i el treball de tots els homes i dones que van venir fins aquí a cercar un futur millor.

Atorgar a Ramon Comellas el merescut privilegi de ser terrassenc de l'any 2012 és premiar aquest esperit emprenedor i recordar-nos a tots plegats que la nostra ciutat està feta de gent amb empenta.

Avui Ramon Comellas és un gran empresari al capdavant del Grup CIRCUTOR però els seus orígens es troben molt lluny d'aquesta posició, sota les aigües del pantà de Cercs.

Va ser en aquesta localitat del berguedà on l'any 1939 Ramon Comellas va venir al món fill d'una casa de pagès dedicada al planter.

El seu futur, en principi lligada a aquelles terres, va virar dràsticament amb la mort del seu pare quan tenia onze anys. La mare del Ramon, amb dues filles més a càrrec, va sentir que aquell era el moment d'obrir camí amb el seu fill i dotar-lo de l'oportunitat d'explorar altres horitzons.

Va ser així com Ramon Comellas va arribar als onze anys a la nostra ciutat a viure amb els seus tiets i continuar els seus estudis a Ca l'Artigues.

Als 15 anys, coincidint amb l'arribada de la resta de la família a Terrassa, va començar a treballar però sense deixar els seus estudis. Combinant la feina al taller d'electricitat CORTADA amb els estudis nocturns van anar superant etapes, aprovant l'oficialia i la maestria per arribar als estudis de Peritatge tècnic.

Un cop superats els cinc anys de peritatge va començar a treballar a l'AEG i va enfocar un nou repte, superant les oposicions com a professor. Una tasca, la de professor d'electricitat a l' Institut Politècnic de Terrassa, que desenvoluparia durant més de 20 anys i que té una relació directa amb el seu desenvolupament professional posterior.

I és que és amb dos companys de l'escola, Ramon Pons i Francisco López amb qui l'any 1973 posen les bases del que acabaria esdevenint CIRCUTOR.

En aquells anys Terrassa era una ciutat grisa en un país gris. La industria tèxtil local estava tocada i la crisi del petroli de l'any 1973 a nivell mundial només feia que empitjorar les perspectives de cara al futur.

És curiós imaginar com en aquell context aquests emprenedors van saber veure en la crisi energètica i l'aprovació del nou reglament electrotècnic una oportunitat de negoci. A més, una oportunitat basada en un concepte tan abstracte en aquells temps com l'eficiència energètica.

Quan Ramon Comellas parla d'aquells anys se li nota la passió pel treball que desenvolupaven des de la seu a un segon pis del carrer Sant Francesc. Pots veure una espurna als seus ulls quan recorda com entre els socis imaginaven prototips, posaven part del seus sous de professors per tirar endavant o intentaven fer entendre als seus clients conceptes tan comuns avui com l'estalvi energètic o el control d'emissions de CO2.

Una lluita per tirar endavant un projecte que el nostre terrassenc de l'any compartia amb els seus alumnes de l' Institut politècnic, explicant-los casos reals i problemes dels que es trobaven en el dia a dia. Un moment, dins la classe, que Ramon Comellas aprofitava per relaxar-se i els seus alumnes per absorbir tot el coneixement possible. No és d'estranyar que molts dels seus antics alumnes a dia d'avui treballin a CIRCUTOR.

Sigui com sigui, el projecte va anar tirant endavant, passant del treball per altres marques a la creació d'una marca pròpia, ampliació d'àmbits d'exploració i desenvolupament i finalment, l'obertura cap al mercat internacional.

Des del primer dia, com hem dit, el projecte de Ramon Comellas i Ramon Pons havia apostat per la innovació. O com diu el nostre terrassenc de l'any, crear i oferir als teus clients coses que necessiten i ells encara no ho saben.

Això els havia portat a l'especialització i, sense ser generalistes, a inicis dels anys vuitanta el mercat espanyol se'ls hi quedava petit. Per això, tornant a creuar fronteres desconegudes, van decidir embolicar-se la manta al cap, agafar la maleta i l'any 1983 sortir cap al mercat exterior.

Un gest que no va estar lliure de dificultats. Tot i ser una obvietat, cal recordar que Internet i els telèfons mòbils no han existit sempre. Ramon Comellas recorda com anaven a remolc dels tèlex i les esperes de dos dies per aconseguir conferències amb països com l'Argentina. Les fronteres, per dir-ho d'alguna manera, eren més altes i anar amb una maleta plena d'equips estranys et podia suposar passar-te una bona estona amb la policia de duanes repassant tots els productes que portaves dins el maleter.

Un esforç més que profitós ja que va ser justament el 1984 i el 1985 quan l'empresa va començar a créixer de veritat per arribar a tots els punts del planeta.

Molts anys després, el 2003, quan el president Jordi Pujol va anar a inaugurar les noves instal·lacions de CIRCUTOR a Viladecavalls va parar-se davant una gràfica de creixement de l'empresa i va interrogar a Ramon Comelles: “Escolta, com és que la gràfica comença el 84? Que no havíeu començat abans?”. Al que el nostre terrassenc de l'any li va haver de respondre que poca gràfica podrien haver fet dels seus resultats inicials.

Tot i així, d'aquelles arrels va sorgir un grup empresarial que actualment té presència a més de 100 països, dona feina a 850 persones i exporta productes innovadors creats a Terrassa arreu del món.

Un camí on Ramon Comellas sempre ha comptat amb el suport de la seva família. La seva esposa Maria la recolzat sempre en tots aquests anys de feina i expansió i tres dels seus quatre fills s'han sumat al projecte de CIRCUTOR per mirar cap al futur.

Atorgar a Ramon Comellas el títol de terrassenc de l'any 2012 és, gairebé, un acte de necessitat.

I és que en temps de crisi i pessimisme cal trobar veus que ens recordin que l'esforç i l'optimisme porta els seus fruits.

Ramon Comellas ha cregut sempre en el teixit empresarial de la nostra ciutat. Ha participat activament des de la Cambra de Comerç i la CECOT en projectes i idees per recolzar els nostres emprenedors. I, sobretot, ha donat exemple amb un gran grup empresarial que ha apostat per quedar-se al nostre territori i que es nodreix de tot el talent que surt cada any de les escoles universitàries terrassenques.

Si li pregunteu a ell, us dirà que aposta per tot el talent ocult dins les artèries de la nostra ciutat. Si Terrassa es va saber re inventar després del tèxtil, no ho farà ara amb generacions més preparades i amb més mitjans per obrir-se al món?

I si no creieu en el futur, penseu que actualment a casa nostra hi ha gent que està ideant mitjans per dotar de llum a països en desenvolupament o fer del cotxe elèctric un mitjà de futur.

scoltar a Ramon Comellas i veure el que fa CIRCUTOR des de casa nostra per a tot el món fa venir ganes de continuar lluitant. Per això Ramon, avui et diem, enhorabona Terrassenc de l'any 2012.

 


Glossa escrita i llegida per Josep Miquel Villagrasa i Rodés al Teatre Principal de Terrassa – 3/12/2012

 

Inici