Terrassenc de l’Any 2003
Maria Vidal i Sanahuja
Autor Glossa: Jordi Estapé i Madinabeitia
... Acabarem aproximant-nos a la trajectòria de l'actual Degana de l'Il.lustre Col.legi d'Advocats de Terrassa, càrrec per al qual va ser reelegida fa un any. Maria Vidal encarna la veu del món jurídic de la nostra ciutat. Parlar avui de Maria Vidal és acostar-nos a un referent de la temperatura que bull al sí dels professionals del Dret i la seva funció social a casa nostra... I també a fora, atés que exerceix destacades responsabilitats en organitzacions jurídiques que ultrapassen l'àmbit egarenc.

I també hi trobem aquí la característica constant als premiats d'aquest matí: ...Vidal és el cap visible d'aquells sectors que presideix o representa. No ho hem d'oblidar. Quan valorem les aportacions de Maria Vidal a la societat terrassenca, ens ha de quedar clar que la seva labor és també la de moltes persones que formen part de les distintes juntes amb les quals planifica i treballa per aconseguir múltiples objectius socials. Però a l'hora és rigorosament cert que aquest vessant col.lectiu és indestriable de l'altra part que ens falta per descriure l'impacte d'aquesta advocada entre els que l'envolten, com és la indubtable energia vital i el caràcter tan apassionat de Maria Vidal per als camins que es proposa recórrer. És a dir: ...l'entusiasme individual que hi posa, encomana les persones integrants de les aspiracions comuns en les que s'embranca. I la seva petjada sempre es nota en els resultats pertinents. És un toc propi personal i intransferible.

Maria Vidal va néixer a Terrassa l'any 1950. Casada amb Miquel Font, ambdós tenen un fill, en Miquel, que també ha seguit el camí matern de l'advocacia. Pel que fa a la Maria, va estudiar a les Germanes Carmelites de la nostra ciutat, i el 1968 va accedir a la Universitat de Barcelona. En aquest punt, cal ressenyar que va ser, juntament amb Montserrat Royes, la primera terrassenca a acabar la carrera de Dret. Tot seguit, Vidal va ingressar al Col.legi d'Advocats de Terrassa i va començar a treballar al despatx familiar.

Paral.lelament a la seva professió d'advocada, Maria Vidal ha dibuixat una trajectòria orgànica a diverses entitats i institucions... Una faceta associativa i directiva que és, fonamentalment, la que avui li estem reconeixent... Començarem per l'any 1986, durant el deganat d'Anselm Ramoneda, que és quan Vidal entra a formar part de la junta del Col.legi d'Advocats. Ocuparà el lloc de diputada primera, el que ve a correspondre's amb el vice-deganat, lloc on és reelegida el 1990 i el 1994. Dintre del Col.legi ha estat integrant de les comissions del Torn d'Ofici, del Servei d'Orientació Jurídica i de Normalització Lingüística.

Al 1999 es converteix en Degana del Col.legi d'Advocats de Terrassa, una responsabilitat màxima per a la que és escollida, després que Joan Sales no es presenti a la reelecció... Dir-los que Maria Vidal va ser la quarta dona de l'Estat espanyol a accedir al màxim lloc dintre d'un col.legi d'advocats.

És vicepresidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, on presideix la Comissió de la Projecció Social de l'Advocacia. Els propòsits d'aquesta important comissió entronquen amb la visió que Vidal té de la seva professió. Insisteixo que ella persegueix la primacía de l'aspecte social de l'advocacia, i el paper preventiu de conflictes i de mals majors que l'exercici de la mateixa ha d'aportar a la ciutadania. L'esmentada comissió que ella presideix dintre del Consell espanyol tractar de vincular l'advocacia en qüestions d'interés general o de gran contingut humà pel seu valor jurídic, científic o social... A més, Vidal és vicepresidenta de l'Associació per a l'Arbitratge de Terrassa.

Per si fos poc, enguany ha estat escollida com a presidenta del Consell dels Il.lustres Col.legis d'Advocats de Catalunya, institució guardonada per la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi, que la mateixa Maria Vidal va recollir recentment. Però el que més la caracteritza és el paper activíssim que porta a terme a partir dels seus càrrecs... No para!... La seva força resideix en l'ímpetu que impregna a totes i cadascuna d'aquestes atribucions... Sempre lluitant en pro d'unes millors infraestructures jurídiques i judicials... A Terrassa hem estat testimonis de les seves iniciatives per a la consecució del nou Palau de Justícia i d'un Jutjat Mercantil, que són dues importants demandes del sector.

És veritat que totes les institucions de Terrassa hi han esmerçat els seus esforços, però l'empremta de Vidal ha estat vibrant i m'atreviria a dir que un detonant imprescindible. A casa seva, bons coneixedors de l'impuls i la constància d'aquesta dona, han patentat un refrany domèstic que em permeto expressar aquí, perquè resulta molt il.lustratiu:... "La Maria Vidal, sempre va fins al final!!".

Que segueixi així, sempre endavant i cap al final dels seus propòsits, perquè la ciutat sens dubte se'n beneficiarà, d'aquesta "Terrassenca 2003"!!! Enhorabona!!!

Glossa escrita i llegida per Jordi Estapé i Madinabeitia al Centre Cultural de Caixa Terrassa – 8/12/2003

Inici