Terrassenc de l’Any 2003
Francesc Palet i Setó
Autor Glossa: Jordi Estapé i Madinabeitia
Enfrontem l'equador dels "Terrassencs de l'Any-2003" parlant d'un veterà lluitador de la nostra cultura i de les nostres lletres, i que presideix l'Associació de Poetes Terrassencs... Francesc Palet va néixer a Terrassa fa 80 anys, i va estudiar a l'Escola Social de Joan Artigues.

Com a conseqüència de la Guerra Civil, el nostre protagonista va viure una experiència d'aquelles que marquen tot un tarannà i que demostren un caràcter fort... I és que durant el període 1937-1939, quan només tenia entre 14 i 15 anys, va administrar i portar el control de l'Ajuntament de Cercs-Fígols, a la comarca de l'Alt Berguedà. I al mateix temps, va començar a adquirir la seva formació literaria, humanista i d'estimació a Catalunya.

A partir d'aquí, en Palet, ja de retorn a Terrassa, anirà incrementant els seus coneixements i també la seva professió, que es centrarà en l'administració d'empreses. Va estudiar aquesta especialització a l'Escola Municipal d'Arts i Oficis de Terrassa. Afegirem que durant el servei militar, a la Cerdanya, Pallars i Aran, en l'època del maquis, va situar-se en llocs administratius de l'Exèrcit... I del seu vessant més personal remarcarem que l'any 1948 es va casar amb Montserrat Alsina. Tenen dos fills, el Daniel i la Dolors. Curiosament, aquests dos noms son els dels pares del mateix Francesc.

És un habitual assistent a les conferències i els concerts que es desenvolupen a Terrassa. D'altra banda, Palet és reconegut i acreditat localment com a fervent memorialista i recopilador de vivències, oficis perduts i tradicions dels nostres avantpassats. Tenim, doncs, aquí, entre nosaltres, a un home sistemàtic, sempre a la recerca i conservació d'allò que mereix veritablement la pena en el llegat més estrictament creatiu del factor humà. Destaquem la seva dedicació al Centre Excursionista de Terrassa, entitat de la qual n'és soci des de 1943 i on és velador de les seves publicacions i dels temes literaris. A més, n'és assidu conferenciant en les festes de Sant Jordi i de Sant Esteve.

Com s'ha indicat, Francesc Palet presideix l'Associació de Poetes Terrassencs. I en conseqüència, és un dels grans impulsors cada any de la Festa de la Poesia de la nostra ciutat, una cita immillorable per al diagnòstic de l'estat de la creació literària a Terrassa. Palet i el seu equip són uns digníssims continuadors de l'obra de l'instaurador d'aquesta festa a mitjans dels anys 50, el poeta Enric Gall.

Però no s'acaba aquí la presència de Palet en el foment de les activitats culturals i socials. Ha estat i és un home incansable... Comprovem-ho: el seu paper com a integrant del l'equip directiu d'Òmnium Cultural de Terrassa és molt rellevant. Ha promogut els homenatges ciutadans al mestre Joan Artigues i al pedagog Rafael Roig i Oller. Col.labora amb Creu Roja en el programa de visites domiciliàries als més grans i als que viuen sols. Per cert que, aquesta darrera experiència li ha anat servint per a recopilar records i vivències d'altra gent. Sense dubte som davant un home inquiet que sap fer una de les coses més difícils i agraides del món: ESCOLTAR.

Seguim: ...Palet forma part de l'administració de l'Obra Social de Caixa Terrassa. I és secretari i ànima des de la seva fundació de l'Aula Gran d'Extensió Universitària de Terrassa, l'any 1991. A més, ha estat un dels conferenciants de l'Aula en diverses ocasions. A part d'encarregar-se de les tasques de difussió d'aquesta activitat, ha estat també el creador i responsable dels denominats "Seminaris de Literatura", que ja sumen prop de 40 obres literàries comentades i llegides. I darrerament s'ha responsabilitzat de l'organització de "Les Aules Itinerants", les excursions i les visites culturals de l'Aula Gran.

Com a escriptor ha publicat el llibre poètic "Us tinc a la mà", i hi ha escrits seus a les mostres recopilatòries de poetes i narradors egarencs. Diuen que Palet és molt amic dels seus amics, i que és incansable en la fidelitat i el respecte als altres... Tant, que hi ha qui ens comenta, amb simpatia i carinyo, que el civisme i la urbanitat d'aquest home són tan grans que és com si fos membre d'una mena de societat secreta, la "Confraria de Rondinaires Permanents"... Estaria formada, aquesta confraria "sui generis", per un màxim de 3 socis, que són en Francesc, en Palet i en Setó, i que rondinen quan la gent llença papers al terra, quan no es recullen els contenidors, o quan hi ha propaganda enganxada a les parets... Això ens han dit.

Sembla que és tan rondinaire com pencaire, en Francesc Palet. I a nosaltres ja ens va bé que sigui així de seriós i de treballador. Enhorabona, "Terrassenc de l'Any-2003"!!!!!

Glossa escrita i llegida per Jordi Estapé i Madinabeitia al Centre Cultural de Caixa Terrassa – 8/12/2003

 


Inici