Terrassenc de l’Any 1992
Andreu Fresnadillo i Raso
Autor Glossa: Carles Puig i Vilanova
Tinc el gust de formar part d’una associació terrassenca molt interessant i simpàtica, em refereixo a AULA GRAN. Ens reunim cada dijous a quarts de sis de la tarda i omplim la sala d’actes de l’Escola Superior d’Enginyers Industrials al carrer de Colom.

La principal de les nostres activitats és la celebració setmanal d’una conferència impartida per persones molt enteses en temes determinats que van, per exemple, des de la música de Rossini al tractament de l’osteoporosis. Nosaltres mengem de tot, volem aprendre i escoltem amb gust a tothom sense que el tema ens capfiqui excessivament.

Evidentment, una conferència cada setmana ha fet possible que per la nostra càtedra hi desfilin tota mena de professionals i, especialment, doctors en Medecina. No és gaire elegant fer distincions però vull manifestar que els metges que ens han fet l'honor de venir a l'Aula Gran, tots sense excepció, m'han impressionat fortament.

Tots, homes i dones, ens han demostrat categòricament que són professionals molt entesos, molt cultes, molt ben preparats i que dominen desimboltament les tècniques i recursos de la seva capital professió. Jo vull creure que la categoria dels metges terrassencs es pot fer extensiva als de tot el país però, si per una cabriola del destí, és a Terrassa on aquest fenòmen és més accentuat, aleshores alegrem-nos ciutadans puix estem en bones mans.

Aquest preàmbul m’ha semblat convenient a l’hora d’envestir l’elogi a un doctor en Medecina de la talla del senyor Andreu Fresnadillo, perquè és hora de dir, abans de dir res més, que el nostre doctor, no solament és un magnífic espèciment d’aquesta colla de metges brillants que tenim a Terrassa sinó que la seva vàlua transcendeix enllà dels límits locals i vola nord enllà amb les ales d’una autoritat i d’una erudició poc comunes.

M’ha arribat a les mans un llibret de 30 pàgines on van relacionades les impressio-nants dades del seu currículum professional. És tan necessària la coneixença del contingut d’aquest opuscle, per tal de fer-se una idea clara de la vàlua del nostre personatge, que us en vull fer un resum, el qual, per extractat que sigui, serà més eloqüent que tots els adjectius que jo pogués acumular en benefici del nostre homenatjat.

Ha desempenyat i desempenya càrrecs de responsabilitat en centres i institucions tan importants com:

Casa provincial de Maternitat de Barcelona.
Seguretat social de Barcelona.
Jefatura Provincial de Serveis Sanitaris de Barcelona.
Mútua de Terrassa.
Seguretat social de Terrassa.
Universitat de Barcelona.
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

En el camp de la docència de la seva especialitat, des del 1972 al 1990, ha impartit més de 40 cursos sobre:
Obstetrícia.
Ginecologia.
Citologia ginecològica.
Malalties de transmissió sexual.
Patologia mamària.

En el terreny de les conferències, des de 1982 a 1989, n’ha pronunciades una trentena a:
Terrassa Sabadell Barcelona.
València Saragossa San Sebastián.
Múrcia Jaén Granada.
Lisboa.

Responent a la necessitat de tenir sempre al dia els seus coneixements ginecològics, des del 1970 al 1990, ha assistit a més de 50 congressos de la seva especialitat a:
Nova York Madrid Múrcia
Milan Barcelona Màlaga
Venècia Palma Càdis
París Saragossa Alacant
Lisboa Pamplona Santiago
Tunísia Bilbao Oviedo

En aquests congressos ha presentat més de 60 ponències. Des del 1963 al 1990 li han publicat una trentena de treballs en les revistes especialitzades com:
Revista Española de Obstetricia y Ginecología.
Progresos de Obstetricia y Ginecología.
Análisis Clínicos.
Anuals of the New York Academy of Sciences.

Això, amics, no és res més que un extracte de l’estupefaent singladura professional del doctor Fresnadillo. És evident que ens trobem davant d’un home eminent en la seva professió i aquesta eminència la demostra i sosté en l’exercici diari de la seva especialitat: la Ginecologia.

Tots coneixem el doctor Fresnadillo, però el que molts ignoràvem és la extraordinà-ria dimensió de la seva actuació professional, la inaudita volada en el camp de l’Obstetrícia, Malalties de transmissió sexual i Patologia mamària. És hora de dir, doncs, clar i net, que tenim entre nosaltres un ginecòleg formidable i de fama trascendent.

Però penseu que darrera d’aquesta esplèndida façana científica hi ha un ésser humà, hi ha un ciutadà amb uns dots d’humanitat que hem d’analitzar per tal de veure’l de front i de perfil.

El doctor Fresnadillo és fill d’una família modesta. Va fer la carrera de Medecina ajudant-se amb beques i era indispensable obtenir bones qualificacions si volia conservar-les. Per tal d’assegurar-les va aconseguir 8 matrícules d’honor entre els excel.lents i notables. Els sabedors d’aquests resultats no podien resultar sorpresos dels seus èxits futurs. En la seva trajectòria d’estudiant ja s’endevinava, ja es pressentia, el professional eminent.

Com a ciutadà fou elegit regidor de l’Ajuntament de Terrassa en el moment en què, obrint-se un poc la mà que regia fèrriament els destins del país, es podia accedir a regidor pel terç familiar. No era un sistema totalment democràtic però era millor que la designació “dedocràtica” a l’ús.

El seu pas per l’Ajuntament coicideix amb la solució de problemes de gran importància ciutadana.
Creació de Vimutasa i construcció de mil habitatges.
Creació del Mercat de fruites i verdures de la Mancomunitat.
Col.laboració amb els veïns per fer habitable el barri de Torresana de recent aparició.
Obtenció de terrenys per a la construcció d’escoles i instituts.

L’any 1965 inicia programes d’educació sexual en una època que això no era ben vist i el més calent era a l’aigüera. Durant més de dos anys mantingué un programa d’informació mèdica a Ràdio Terrassa.

Aquesta dedicació a la ciutat es manifestà també amb l’acceptació de la presidència del Club Natació Terrassa en moments difícils per a l’entitat. Durant tres biennis ajudà a portar endavant el concurs de pintura “Terrassa vista pels seus artistes” iniciat pel senyor Andreu Arnau.

En fi amics, fa estona que estic acumulant davant de vostès els elements de judici indispensables per portar-nos al convenciment que estem davant d’un terrassenc eminent en l’exercici de la seva bella professió i servicial i abnegat en l’exercici de la seva ciutadania. Jo crec que el doctor Fresnadillo és un veritable compendi de tot el que els homes i dones d’aquesta ciutat hauríem de ser: uns professionals brillants i eficaços i uns ciutadans enamorats de la nostra ciutat en totes les virtuts i en tots els defectes.

Per això m’apresso a manifestar-li molt sincerament la meva personal admiració convençut que aquest sentiment és un reflex del que sentiu tots els terrassencs. El nostre doctor és mereixedor de sobres d’aquesta admiració i de la satisfacció que arreu han desvetllat els seus meritoris assoliments professionals i la seva dedicació ciutadana.

Benvingut doctor Andreu Fresnadillo a la colla selecta de terrassencs distingits, gràcies per tot. Accepti sisplau els nostres auguris de molts anys de vida i salut per seguir brillant com un far en l’exercici de la seva professió i per seguir cavant un raconet en el cor de tots els terrassencs que admirem els homes admirables i estimem els homes que ens estimen.


Glossa escrita i llegida per Carles Puig i Vilanova al Centre Cultural de Caixa Terrassa - 8/12/1992

 

Inici