Terrassenc de l’Any 1985
Ramon Trenchs i Pujal
Autor Glossa: Sebastià Sanz i Perelló

Un home donat en cos i ànima al treball tota la seva vida i al món empresarial en la pitjor de les conjuntures que ha patit el nostre país i la nostra ciutat des del temps del Pla d’Estabilització, aconseguí revitalitzar l’esperit d’una Cambra amenaçada de mort i ara, del tot refeta, amb unes ganes boges de viure. És terrassenc de socarrel. Nascut en una família obrera de la qual heretà l’amor al treball, el seu pare es distingí com a artesà de la fusta. Ho recorda molt complagut.

Després d’haver ocupat càrrecs en alguna secció del Centre Social Catòlic i al F.C. Terrassa, el Sr. Trenchs accedí al Ple de la Cambra de Comerç i de la Indústria el 6 de maig de 1974 com a empresari metalúrgic que és. El desembre del mateix any fou elegit membre de la Comissió de Comerç Interior. A finals de 1978 era nomenat vice-president segon. I el 19 de desembre de 1979, per unanimitat, President. Ara és també del Ple del Consell Superior de Cambres d’Espanya i del Consell de Cambres de Catalunya.

A la Cambra terrassenca, la seva actuació és considerada modèlica. Entre altres, les seves realitzacions més importants són, en síntesi, les següents: L’obertura a totes les localitats que formen la demarcació, l’acció informativa i integradora envers tals localitats, la potenciació de les accions fomentadores del comerç interior i exterior, l’organització de tota mena d’actes formatius i informatius i concursos diversos promotors de creativitat, visites a centres comercials de l’estranger i participació personal en Conferències Internacionals de Cambres, Fires, etc.
Setmana del Comerç Comarcal, Organització de Missions Comercials a la Xina, Japó, Àfrica del Sud, Emirats Àrabs, etc., constant relació amb els poders públics tot vetllant per la moderació de les càrregues que podrien perjudicar els interessos comercials i industrials, edicions de catàlegs monogràfics i d’exportadors, butlletins, estadístiques, etc., estudis econòmics i sociològics diversos. Tecnificació dels serveis professionals de la Cambra situant en la direcció dels mateixos persones de formació universitària, llicenciats i tècnics. Remodelació i engrandiment de les instal.lacions de la Corporació. Establiment d’una amplia biblioteca, sala d’actes i diverses estances per a la celebració de reunions dels òrgans de govern, cursos i seminaris, etc.

Cal també destacar la seva assiduïtat i presència a totes les reunions des de la seva incorporació l’any 1974. La meticulositat en els detalls més insignificants, la seva diària participació en el despatx dels assumptes i problemes, el seu sentit de la responsabilitat amb què serveix el càrrec que se li va confiar, sense, per contra, servir-se mai del mateix.

Però en l’interior d’aquest home que funciona i fa funcionar i que és tot un caràcter, hi ha també una personalitat molt humana que contempla amb felicitat com cada dia les seves tres filles es reuneixen una estona amb la mare i canvien impressions. I que considera que el major guany que li ha donat la vida no ha estat pas l’enfilar-se del no-res fins al cim d’una empresa i fins i tot, en certa manera, dels empresaris d’una ciutat i d’una comarca tan industrial com la nostra, com a concertador dels seus afanys, sinó el poder gaudir, de tant en tant, de la companyia dels seus cinc néts, allò que més estima en el món, el futur dels quals, en aquest món tan boig d’ara i de tan imprevisible demà, constitueix la major de les seves preocupacions.

Glossa escrita i llegida per Sebastià Sanz Perelló al Centre Cultural de Caixa Terrassa - 8/12/1985

 

Inici