TERRASSENC DE L'ANY 2015

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------

 

Salutació del President del Centre Cultural El Social

 

         
Bona tarda a tothom i benvinguts a aquesta edició de la proclamació del “Terrassenc de l’Any”. Moltes gràcies per estar amb nosaltres.

Avui ens acompanyen copresidint aquest acte l’Il·lustríssim senyor Jordi Ballart Pastor, alcalde de Terrassa i el Molt Il·lustre senyor Fidel Catalàn Catalàn, Vicari Episcopal del Vallès Occidental, qui ostenta la representació de l’Excel·lentíssima i Reverendíssim senyor Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, sigueu benvinguts i moltes gràcies per compartir aquesta taula.

Tot seguit voldria agrair a tots els membres del jurat, i a la Sílvia Torrente, secretaria del certamen, l’esforç i compromís per la feina ben feta. Moltes gràcies a tots.

Saludar també al Josep Miquel Villagrasa, qui una vegada més ens ha preparat les gloses dels homenatjats. Com recordareu el Josep està amb nosaltres des del 2010, amb una parada tècnica el 2013. Moltes gràcies Josep i benvingut.

L’any passat recordàvem i felicitàvem els 26 terrassencs que feia més de 25 anys que van ser nomenats. Cap dels quatre nomenats feia 25 anys estava ja entre nosaltres.

Enguany si, enguany celebrarem el 25 aniversari del nomenament de dos amics:
Joaquim Badia i Tobella i Màrius Samarra i Aroza
(87 i 90 anys respectivament)
Moltes felicitats!

Avui s’adhereixen a aquesta llarga llista quatre nous protagonistes:

l’Ignasi Cusidó,
el Santi Freixa,
el Francesc Muntada
i el Joaquim Verdaguer,

4 terrassencs que provenen d’àmbits ben diferents però que, com veurem, els quatre tenen quelcom en comú, ser ambaixadors d’aquesta nostra ciutat Terrassa, benvinguts els quatre.

Benvinguts i enhorabona Terrassencs 2015.

Aquesta és la 47 ena. Edició, i vosaltres sou el 190,191,192 i 193 Terrassenc de l’Any.

Cal que tingueu en compte que aquesta distinció que avui rebeu, ve acompanyada d’una gran responsabilitat, una responsabilitat que heu de portar amb gran dignitat, ja que és una distinció per la feina feta, una tasca  que heu de continuar fent.

Nosaltres us nomenem avui Terrassencs de l’any 2015, però vosaltres sou Terrassencs de l’Any per sempre.

És una satisfacció comprovar que, tot i els temps que estem vivint, hi ha persones com vosaltres que, des de diferents àmbits i maneres de ser i de fer, es preocupen i ocupen dels altres.

Terrassa compta amb un gran nombre d’homes i dones, que treballen per les persones de la nostra ciutat.

Persones que mereixen que la seva tasca sigui coneguda i reconeguda.

Avui vosaltres quatre els representeu.

Cusidó, Freixa, Muntada i Verdaguer, els vostres noms ja figuren al quadre d’honor del Terrassenc de l’Any de la nostra entitat.

Les gloses que ens ha preparat el Josep Villagrasa, posaran de relleu que sou dignes mereixedors d’aquest homenatge.

Gaudiu d’aquest moment, és ben vostre.

Us ho heu ben guanyat.

Enhorabona terrassencs per sempre!Felip Elósehui Navarro
President del Centre Cultural El Social

 

------------------------------------------

 

Lectura de l'acta de proclamació

                                                                  

ACTA

A Terrassa, en  El Centre Cultural El Social, a 29 d’Octubre de 2015 i sota la presidència del senyor Felip Elòsegui i Navarro, càrrec que ostenta també en l’esmentada Entitat, es reuneixen els membres del  Jurat, integrat per les senyores i senyors: Ricard Figueras, Jordi Ballarà, Joan Carles Forrellat i Sílvia Torrente, (en representació del Centre Cultural El Social), Alfredo Vega (Tinent d’Alcalde de l’Excm. Ajuntament de Terrassa), Francesc  Xavier Closa (periodista), Josep Ribera (Gerent de l’empresa Fupar), Joan Manel Oller (periodista), David Marcet (periodista), i Maria Vidal, Mariona Vigués, Marc Galí, Jordi Figueras i Salvador Cardús (Terrassencs de l’any d’anteriors edicions), els quals, conjuntament han atorgat el títol de “TERRASSENC DE L’ANY” en la seva 47ena. edició corresponent a l’any 2015.

Considerats i valorats els diversos fets de la vida ciutadana, relacionant-los amb les persones que amb el seu impuls generós han donat vida, relleu, proves d’efecte i proïsme a la nostra ciutat, el Jurat proclama com a “TERRASSENCS DE L’ANY” als compatricis:

IGNASI CUSIDÓ SIMON
SANTI FREIXA ESCUDÉ
FRANCESC MUNTADA SAGRADO
JOAQUIM VERDAGUER CABALLÉ

D’aquesta proclamació se’n dona fe per mitjà de la present ACTA, que es signada amb el vist i plau de tots els membres del Jurat, a la ciutat de Terrassa, lloc i data esmentats en l’encapçalament.Sílvia Torrente Farré
Secretaria de la Comissió del Terrassenc

 

------------------------------------------

 

Gloses de Josep Miquel Villagrasa

 

Ignasi Cusidó

Santi Freixa

Francesc Muntada

Joaquim Verdaguer

 

------------------------------------------

 

 

 

------------------------------------------

 

Parlament de Jordi Ballart Pastor, alcalde de Terrassa

 

Il·lm. Sr. Fidel Catalan, vicari episcopal del Vallès Occidental
Felip Elósegui, president del Centre Cultural El Social
Josep Villagrasa glossador
Ignasi Cusidó
Santi Freixa
Francesc Muntada
Joaquim Verdaguer
Sílvia Torrente

Ciutadans i ciutadanes
Amics i amigues

Bona tarda a tothom,

En primer lloc, la meva enhorabona i el meu reconeixement en nom de tota la ciutat als quatre guardonats d'aquest any, Ignasi Cusidó, Santi Freixa, Francesc Muntada i Joaquim Verdaguer.

També, per suposat, el meu agraïment al Social, que un any més fa honor a la seva vocació cultural i cívica, d'allò que sovint definim com a «terrassenquisme de pedra picada». És a dir, un profund compromís amb la ciutat i el país, amb els valors fonamentals de la nostra societat i amb aquelles persones exemplars que més s'esforcen per obrir-nos camins als altres.

Aquests guardons són uns dels més destacats que es lliuren a la nostra ciutat des de fa 45 anys i permeten veure amb perspectiva una part important de l'evolució de Terrassa en aquest període històric de profunda transformació. Terrassa, en aquestes gairebé cinc dècades, ha canviat i crescut quantitativament i qualitativament, som una ciutat més gran i també millor del que érem.

I això ho veiem en premis com aquest, un certamen de llarga i prestigiosa tradició, i en molts altres que es donen en diversos àmbits de la vida ciutadana i que reconeixen l'excel·lència, la coherència, el talent i la generositat de les persones que fan ciutat realment.

Els quatre guardonats d'aquest any són un magnífic exemple de persones que han fet ciutat al mateix temps que viuen les seves vides, que treballen, que participen, que es comprometen.

Avui tenim aquí representades l'economia, l'esport, la fotografia i la natura o la història. Disciplines clau per entendre l'esperit de Terrassa: una ciutat de treball, una ciutat que estima la natura, una ciutat esportiva i olímpica, una ciutat orgullosa de la seva identitat i del seu passat.

L'Ignasi, el Santi, el Francesc i el Quim són indiscutibles mereixedors d'aquesta distinció que expressa també allò que anomenem «l'ànima» de la nostra ciutat.

Sens dubte, i per sort, hi ha també moltes altres persones mereixedores d'aquesta distinció o d'altres de similars. Això passa en qualsevol premi o guardó, sempre és difícil decidir qui té més mèrits per obtenir-lo, i això és una gran sort per a una ciutat que té la seva principal fortalesa en les persones que la formen.

Si hagués de posar algun «però» a tots els premis que es donen, en tots els àmbits i sense voluntat de qüestionar en absolut les decisions preses solidàriament pels seus jurats, diria que en general hi trobo a faltar dones. Això no és infreqüent en molts àmbits de la nostra societat, en el món de l'empresa, de la cultura, de les entitats ciutadanes, de l'esport, de la política...

És cert que hem avançat molt en el llarg i difícil camí cap a la igualtat, però també és cert que ens queda encara molt camí per recórrer.

I per tant, voldria aprofitar aquest moment per compartir amb totes i tots vosaltres aquesta reflexió, i per tant proposar-vos, igual que faig en altres àmbits, que garantim que la presència de les dones sigui cada vegada més igualitària i justa i per tant més visible.

La nostra fortalesa com a ciutat i com a país és que ningú no quedi al marge ni del progrés, ni del benestar, ni de les oportunitats ni del reconeixement a la qualitat humana o professional. I això ha de ser sense distincions de cap mena, ni de raça, ni de gènere, ni de religió, ni de creences, ni de posició econòmica o social.

Ser una sola ciutat, una ciutat unida i diversa, una ciutat plural i cohesionada, vol dir exactament això.

Que tinguem la màxima cura i sensibilitat a integrar tothom, en sumar, perquè només d'aquesta manera, sumant, aconseguirem multiplicar les nostres oportunitats de futur i afrontar els reptes amb més força que mai.

I això no ho dic només avui, aquí, en aquest Teatre Principal, sinó a molts altres àmbits i per suposat a dintre de l'Ajuntament, on també hem de fer més esforços en aquesta direcció, de portes enfora, cap a la ciutadania, i també de portes endins, com a organització al servei de la ciutat.

Estic convençut que aquest és l'esperit del Social i dels guardons dels «Terrasssencs de l'Any», un esperit que representen molt bé les quatre persones que avui hem distingit com a ciutadans i ciutadanes que són un exemple per a tota Terrassa i que han aportat a la ciutat la seva feina, les seves il·lusions, la seva passió i la seva tenacitat per anar sempre més lluny i per volar sempre més amunt.

Enhorabona, doncs, Ignasi, Santi, Francesc i Quim, per aquest exemple, per aquest terrassenquisme compromès i obert, per la vostra generositat i per la vostra contribució a fer de Terrassa dia a dia una ciutat millor.

Moltes gràcies a vosaltres quatre i a El Social, i per molts anys.

.

Josep Ballart Pastor
Alcalde de Terrassa

 

------------------------------------------

 

Parlament de Mn. Fidel Catalán, Vicari Episcopal, en representació de  Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, Bisbe de Terrassa i President de la Fundació Centre Social Catòlic.

Ilm. Sr. Jordi Ballart, Alcalde de Terrassa, Sr. Felip Elòsegui, President del Centre Cultural el Social, Sra. Sílvia Torrente, Secretària, Sr. Josep Villagrasa, glossador, Srs. Ignasi Cusidó, Oriol Freixa en representació del vostre germà Santi, Francesc Muntada i Joaquim Verdaguer, senyores i senyors.

En primer lloc permeti’m unes paraules de salutació a tots vostès i de felicitació als guardonats en nom del nostre Bisbe de Terrassa, Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, el qual per motiu ineludibles d’agenda no pot estar en aquest acte, tal i com li haurà plagut.

En segon lloc una felicitació també personal als quatre conciutadans quan han estat reconeguts en l’edició d’enguany amb la distinció de terrassenc de l’any. Cada un d’ells ha excel·lit professionalment en les seves tasques i han esdevingut persones que han col·laborat en projectes educatius, solidaris, culturals i eclesials. Es tracta, doncs, del reconeixement que any rere any es fa a persones de la nostra ciutat que en uns temps difícils per moltes persones (només cal recordar que aquest cap de setmana té lloc una gran recollida d’aliments a tot Catalunya), temps convulsos i temps incerts, ens ajuden a ser inconformistes, a no quedar-nos en la rutina ni en la mediocritat i a creure en un millor que és possible gràcies a l’aportació de cadascú a partir de les capacitats que ha rebut, posant-les al servei dels altres.

El papa Francesc, de tots reconegut i valorat, convida especialment als creients i en general a totes les persones de bona voluntat, a centrar llurs vides en el que és essencial i a mostrar el veritable rostre de la misericòrdia. En aquesta línia ell parla de les obres de misericòrdia i convida a posar-les en pràctica. Recordant-ne algunes d’elles comprovo que els nostres terrassencs de l’any les practiquen i esdevenen per a tots nosaltres exemples d’allò de més profund que ens fa ser persones, que ens transcendir les nostres existències i esdevenir la millor versió de nosaltres mateixos.  En recordaré només algunes que trobo reflectides en les glosses que ens han presentat tot remarcant algunes de les fites més significatives en l’itinerari de cada un d’ells: donar de menjar a qui te fam., donar de beure a qui té set, vestir el despullat, acollir el foraster, assistir els malalts, ensenyar a qui no sap, donar un consell a qui el necessita, corregir el que va equivocat, perdonar en tot moment, consolar el trist, suportar amb paciència els defectes dels altres o pregar pels vius i pels morts.

Finalment, permeteu-me recordar que diumenge passat jo també hi era a la Plaça Vella en el moment històric. No vaig veure el 3 de 10 perquè estava celebrant Missa però vaig contemplar amb patiment primer i admiració després el majestuós 4 de 10. Tot i que en algun moment es va moure, l’execució va ser perfecta i es va carregar i descarregar amb un esclat de joia impressionant. Tothom es felicitava després. I és que un castell és una obra de conjunt, i no és més important l’anxaneta que els que estan en el tronc, al folre o abaix de tot. És un treball de tots. Reconèixer avui els qui han coronat una obra és i ha de ser també reconèixer un treball compartit amb molta gent, amb tota una ciutat i tant de debò amb tota la societat!

Felicito al Social per mantenir al llarg dels anys (47 edicions) aquest acte amb tot el que comporta de feina i dedicació, i felicito una vegada més als 4 guardonats en nom propi i especialment del Sr. Bisbe.

Fidel Catalán Catalán

Vicari Episcopal

Inici